Az alábbi postot mai vendégelőadónk (türürürüpptürüpptürüpp) Maci szerkesztette, miközben többek közt mosogattam, íme:

"…Egy igaz történet...hétköznapi emberekkel…tabuk nélkül…

    Hogyan kerül egy hétköznapi, Norvégiában  tanuló vegyészhallgató lány egy szakácskönyv címlapjára élete első sült lazacával? Nem tudjuk…de ez még a jövő zenéje…kezdjük az elején.
    Zita soha nem főzött még. Lélekben mindig is készült az Első Alkalomra, de nem is sejthette hogy ez pont Norvégiában fog bekövetkezni. Egyszer csak úgy bevillant neki…”Igen, most kell megragadnom a lehetőséget”.
    Történt ez a következőképpen:  Éppen bebarangolta a távoli Bergen belvárosát Kiwi [a legolcsóbb bolt neve- a szerk.] után kutatva a messzi északon. Már-már  a kétségbeesés határán állt, amikor is egy szűk utca sarkán befordulva egy kivizöld tábla került látókörébe: „Kiwi Minipris 9-21”. A kvizöld olcsó árak azonnal lázba hozták, és első útja a hűtőpulthoz vezetett, ahol is a halak felé vette az irányt. Volt ott mindenféle értelmetlen és fura nevű szép színes zacskó, de nem hagyta magát megtéveszteni és azonnal a „Laksfilet” tartalmú kosár tartalmát kezdte vizsgálni. Hosszas válogatás és a hideg halak közti kutatás után rálelt arra a szerencsés zacskóra, mely élete első főzésének eshet áldozatul.
    A 743-as szoba konyhájában teljesült be a lazac végzete. Miután leolvadt róla a testét borító jég, Zita kíméletlen módon oliva olajat öntött volna rá, de meggyűlt a baja egy híres norvég logikai-ügyességi játékkal, nevezetesen az olajos flakonnal, melynek kupakját csavarni kell, méghozzá addig, amíg le nem jön. Ezt az akadályt a közönség segítségének felhasználásával le is küzdötte, majd a lazacot megöntözve vele, és fűszert szórva rá azonnal hozzá is fogott (egyszerre!) a halsütéshez és a szószfőzéshez. Míg a lazacok irultak-pirultak a serpenyőben Zita jó vegyészhallgató módjára szemmértékre meghatározta a hozzávaló folyadékok mennyiségét, és már is célegyenesbe ért…volna a Vacsora. Míg a lazacok majdnem teljesen megsültek, és csak azt az egyetlen megfelelő pillanatot várták, amikor kikerülhetnek a tányérokra, egy sütőlappal mellettük a lazacszósz főzésének tudományát művelték. Két dologra … krízishelyzet! Egy mágneses keverő felére csökkentette volna a teendőket, de mivel ez nem tartozéka a norvég konyháknak, manuálisan kellett kikeverni a csomókat a szószból. Első Főzőnk pedig megbirkózott  e feladattal, majd a Vacsora tálalása következett, mely meglepetés volt, így e sorok írója ez idő alatt száműzve volt és e bejegyzés írását kezdte meg.
    A konyhába visszaérve két gőzölgő tányér fogadott, melyen egy-egy pirosra sült halszelet, saláta és citromfüves-korianderes-borsos szósz feküdt. A pillanatot meg kellett örökíteni, és ez a fénykép lehet az, mi Zitát egykor majd egy szakácskönyv címlapjára repíti.
    És maga a Remekmű: omlósra sült, ízletes halszeletek ízben harmonizáló szósszal és némi könnyed salátával körítve…azt hiszem innentől mindenki elképzelheti magának…míg Zita új hobbiját, a főzőlaptakarítást űzi, én a vacsora emlékével eltelve írom e sorokat, és gondolkodom, hogy ha legközelebb rám kerül a főzés sora, mivel válaszolhatnék erre a nem mindennapi étekre."

 

Innentől visszaveszem a fonalat, és még annyit tennék hozzá, hogy azt hiszem, hogyha valamikor szakácskönyvem lesz, akkor tuti, hogy Macira bízom az előszó megírását. Egyelőre bénázok a blogszerkesztéssel, úgyhogy fogalmam sincs, hogy hogy lehet képeket feltenni, de egykori tarténelem tanáromat idézvén: Ami késik... az jön! Olyannyira, hogy már meg is találtam azóta:P

Elköszönésképp stílszerűen: puszinyuszi (mellesleg Harald éppen nem túl nyugodt módon szimatol, elég ijesztő. Remélem ti se láttatok még horrorfilmet, aminek a címe "A gyilkos nyúl" vagy "Rettegés és ugrabugra" vagy "Mindenkiből lehet nyúltáp" volt. Asszem Haraldnak több sort szenteltem eddig, mint amennyit megérdemel, úgyhogy *könnyesbúcsú*)

Szerző: sziborka  2009.01.11. 02:20 8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zitusfranorge.blog.hu/api/trackback/id/tr40870262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gala 2009.01.11. 09:16:46

receptet lehet kérni? *nagyszemekkelnéz*
(Klára)

tzk mate 2009.01.11. 11:44:53

helllooooo!!!:)

először is....ki a sz*r találta ki hogy öcccő be kell regelni hogy írhassak nektek....na de mind1

Zita én sem tudok csocsózni csak egy kicsit:) szal asszem egy fél évig ingyen fogok/unk csocsózni és még egy szép magyar hagyományt is be kellene vezetnünk a jeges északon.....nevezetesen, hogy aki nullára kap ki annak lovagi kötelessége átkúszni a csocsóasztal alatt...ja és egy friss ötlet FIZET EGY SÖRT...csak hogy addddditíve én is fejlesszem a norvég subcooltúrát:)

ps.: Maci köszi a szobát ha sikerül.., ja és majd irodalmian fogalmazzátok meg ha valamiben hiányt szenvednétek...


sziasztok

MorzsaCsilla 2009.01.11. 11:59:32

Szia Zitus!
Nah hát ez nagyon jónak hangzik...ha ennék halat, és egyáltalán képes lennék nem élő halak közelében huzamosabb ideig megmaradni, akkor most biztos odalennék a kajátokért:-)
Jaj amúgy vigyázzatok azzal a Harald nevű házinyúlnak kinéző egyénnel, mert szerintem lehet h ő a nyúl a Gyalog-galoppból...Tudjátok:
-A nyúlon túl?
-Neem, a nyúl AZ!
bizonyos források szerint norvégiában bújkál az angolok elől...: )

lilacsirka 2009.01.11. 12:57:42

aaaaaaa...csorog a nyálam
kint vár a szalonna meg a rozskenyér az asztalon, már negyed órája, de ez a lazac itt (najó meg a többi iromány is;))
én is akarok tudni nemtudnifőzni!
Ami az arisztokratikus nyulat illeti, szerintem fenyegesd be egy nyúlpaprikással!;)
(különben mi az, hogy követem a kommentet a radaron?)

DWade 2009.01.11. 15:48:57

Szia Zita,

király a blog, nem spórolsz a szavakkal, legközelebb hidegélelemmel ülök le olvasni.
Már félig lebukóban volt a fejem (najó nem is), amikor láttam, hogy "Study, RP, ha már eljutottatok ideáig az olvasással, akkor ne most hagyjátok abba", ezért továbbmentem és milyen jól mentem. Úgy látszik neked valami rejtett csocsó tudásod van, csak néha villantod meg (gondolok itt a khm... tudod mire).
Most igazából kéne valami szóviccet nyomnom, de annyira erős a mezőny, hogy inkább (aztékabb) hallgatok.

Üdv

Study (Magyarország, Budapest)

Doorkey 2009.01.11. 19:27:29

Puszibó!
(Igen, tudom, ezt hanyagolni fogom, mert kapok tőled egy csúnyaszászrékanézést...)

ZITAAA, TE NORVÉGIÁBAN VAGY?!? :DDD

Már épp kezdtem büszke lenni a tegnap elsőízben elkészített fincsi fasírtjaimra, erre bejön a lazacod.....igen, alázz csak tovább...citromfüves-korianderes-borsos hát persze.
Kérünk sok-sok képet, amin Norvégia meg Zita-mosoly van!

Anyu66 2009.01.11. 20:14:40

Szia Kislányom,
Nagyon érdekes dolgokat írtál. Örülök, hogy rendben van - ill. rendben lévőnek tűnik minden. Elképesztő, hogy a takarítási vágyad Norvégiában jött elő.(remélem a cso-cso tudásod szintjét azért megközelíti) Hááááát.... itthon még folyik a "régészeti feltárás" a szobádban. Nem tudom mikor végzünk, de a érdekes leletekről majd beszámolok. Amire szükséged van, küldjük csomagban, szedd össze a listát! Ui. a húgod már most élvezi, hogy az emeleti fürdőszoba csak az övé egy ideig ...... /Ja: vehettél volna valami rendesebb piát is, mint Malibut.

kandela 2009.01.11. 21:14:59

Szija Zita!

Nagyon klassz ez a kis blog! És jó a kép rólad. Remélem a szakácskönyvből jár majd a dedikált példány :P Ahogy olvastam a blogot egyre jobban irigykedem, hogy ott vagyok, biztos nagyon klassz. Egyébként van egy viccem nekem is, bár ez angol.
-Three man in a boat with four cigarettes and no matches. How do they manage to smoke?
-They throw one cigarette overboard and make the boat a cigarette lighter.
Remélem tetszett.
Pussz mindenkinek
Mivel a név alapján nem derül ki gondoltam szólok, hogy Katinka voltam
süti beállítások módosítása